Teologia UI

Cine și ce este Satana?


Chiar și creștinii recunosc cu râvnă pe Satan ca „Dumnezeul acestei lumi” (da! – „Dumnezeu” – vezi 2 Corinteni 4: 4), „Prințul acestei lumi” (ex. Ioan 14:30), „Prințul puterii a văzduhului ”(Efeseni 2: 2) și o ființă care l-ar putea„ tenta ”pe Iisus oferindu-i putere în schimbul închinării (Matei 4: 9), implicând astfel că„ toate regatele lumii ”aparțineau lui Satan.

În mod tradițional, creștinii adună „Diavolul, lumea și carnea”. Creștinii îl consideră în mod tradițional pe Satan drept conducătorul „naturii noastre căzute” – adică a naturii noastre umane de aici și de acum.

Îl considerăm pe Satan ca fiind Dumnezeul acestei lumi, Dumnezeul cărnii noastre, Dumnezeul minții noastre și Dumnezeul propriei voințe interioare, imanent atât în ​​lume, cât și în natura noastră. Noi îl considerăm pe Satan ca fiind cel mai puternic dintre Zeii preocupați de treburile umane și, prin urmare, ca un Dumnezeu a cărui voință se reflectă în propria noastră voință interioară.

Ideea că voința noastră cea mai interioară ar reflecta voința celui mai înalt dintre Zeii preocupați de treburile umane este, în opinia noastră, mult mai probabilă decât ideea că cel mai înalt Zeu ar vrea să ne înstrăineze de propria noastră natură, ca Zeul creștin pare să vrea să facă.

În același timp, recunoaștem că o viață total „naturală” este un ideal de neatins. Noi, oamenii, suntem creaturi extrem de adaptabile, capabile să se adapteze la multe medii diferite, dar niciodată perfect adaptate la niciuna dintre ele. Îl vedem pe Satan ca imanent nu numai în propria noastră Voință interioară, ci și în provocările pe care ni le prezintă lumea și în progresele pe care le facem în fața acestor provocări.

Spre deosebire de alți sataniști teisti, nu credem că Satan dictează o anumită ordine socială sau un anumit set de „legi” care sunt aplicabile tuturor timpurilor și locurilor. Mai degrabă, îl vedem pe Satan ca deschizând oamenii către idei noi, în general, idei noi adesea radical diferite, în concordanță cu viziunea tradițională a Creștinismului despre Satan ca favorizând „ereziile și erorile personajelor opuse” (așa cum o spune articolul din Enciclopedia Catolică online despre Diavol) . Îl vedem pe Satan ca provocând toate dogmele, amintindu-ne de realitățile trecute cu vederea și împingându-ne să facem lucrurile într-un mod mai „natural” într-un anumit set de circumstanțe.

Spre deosebire de alți sataniști teisti, nu credem că Satan, Demonii și ceilalți Zei sunt umanoizi extraterestri care trăiesc pe o planetă îndepărtată și își petrec mult timp în contact telepatic cu oamenii. În mod tradițional, se crede că Satan este o ființă spirituală care trăiește chiar aici pe Pământ și în primul rând într-o lume interlopă sub suprafața Pământului. În absența oricărui motiv copleșitor de a crede altfel, suntem înclinați să acceptăm aceste idei tradiționale – care pot fi luate literal sau simbolic, dar în ambele cazuri sunt incompatibile cu ideea ET.

Cine și ce este „Dumnezeu” creștin?

Funcționarea Naturii nu sugerează un Dumnezeu cosmic care este interesat de orice fel de relație personală cu noi, oamenii. (Vezi teologia naturală post-copernicană.) Prin urmare, este puțin probabil ca un Zeu care dorește multă atenție umană să fie Dumnezeul cosmic. Din acest motiv, Zeul creștin – un „Dumnezeu gelos” auto-descris care vrea să fie venerat de toată lumea din lume – este puțin probabil să fie adevăratul Creator cosmic sau un adevărat ceva cosmic.

Yahweh pare a fi, cel mai probabil, un spirit (sau poate un grup de spirite mai degrabă decât un singur spirit) care a fost cândva doar un zeu de război tribal local al israeliților, dar care apoi a devenit lacom și a început să solicite atenția din ce în ce mai mult oameni. (Pe de altă parte, Satan este un Dumnezeu care NU pare să aibă nevoie sau nu vrea un număr mare de închinători umani. În Biblie, o singură persoană – și anume Isus – a fost invitată vreodată să se închine lui Satan.)

Mai multe pasaje din Biblie îl descriu pe Iahve ca fiind ostil față de cunoașterea și / sau realizarea umană. În Grădina Edenului, lui Adam și Eva li s-a poruncit să nu mănânce din „pomul cunoașterii binelui și răului”. În povestea Turnului Babel, oamenii sunt pedepsiți pentru faza inginerească de a construi un turn înalt. Și, în diverse locuri, oamenilor li se poruncește să nu practice nicio artă magică. Zeul biblic nu se opune în mod consecvent cunoștințelor și realizărilor umane, dar pare a fi cel mai bine ambivalent față de aceasta.

Creștinii se gândesc la Dumnezeul lor ca „atot-bine”. Cu toate acestea, Biblia, în special Vechiul Testament, este plină de atrocități comandate de Yahweh. Noul Testament are mai puține atrocități, cel puțin în lumea materială, dar introduce amenințarea pedepsei veșnice în viața de apoi – o pedeapsă infinitivă pentru păcatele unei mici vieți.

Iar Iehova cere sacrificii. În Noul Testament – mai ales așa cum este interpretat de teologii creștini occidentali mai târziu, precum este Zeul creștin care este descris ca sacrificându-și propriul fiu pentru a-și satisface propria sete de sânge.

În schimb, nicăieri în Biblia creștină nu este descris Satan ca solicitând sau chiar cerând sacrificii. Diversi alți rivali ai lui Iehova (de exemplu, Baal) sunt descriși ca fiind beneficiarii de jertfe, dar Însuși Satan nu este – cu excepția eventualului țap ispășitor, care este trimis în viață în pustie.

În lumea de astăzi, pare să existe mai multe entități care răspund la numele „Dumnezeului” creștin. După cum sa menționat mai jos pe această pagină, nu există o corespondență unu-la-unu între entități și nume. „Dumnezeul” venerat de creștinii fundamentalisti și tradiționaliști, la care ne vom referi ca Yahweh-P (P pentru patriarhal), pare a fi o entitate foarte diferită de „Dumnezeu” venerat de cei mai liberali creștini, la care ne vom referi ca Yahweh-E (E pentru iluminare). Ca regulă generală, închinătorii lui Yahweh-E tind să nu creadă într-un Diavol și, prin urmare, nu sunt printre dușmanii declarați ai lui Satan.

Politeismul nostru

UI îl venerează pe Satan drept principala noastră credinta. Pe o bază secundară, venerăm și un set de cinci zeități pe care le numim zeii în creștere ai Occidentului modern (Lilith, Prometeu, Ishtar, Pan și Lucifer-of-Sophia). Dar credem și în existența probabilă a multor alte zeități. Unii dintre membrii noștri pot venera unele dintre aceste alte zeități și / sau demoni în plus față de Satan și cei cinci zei în creștere, deși UI în ansamblu nu. În orice caz, loialitatea noastră principală este față de Satan.

Teologia noastră este mai aproape de „politeismul dur” al multor reconstituționiști păgâni decât de politeismul panteist monist care este comun în rândul celor mai mulți ocultiști. Nu suntem 100% dur politeiști. Considerăm că natura supremă a Zeilor (de exemplu, întrebarea dacă acestea sunt, de fapt, total distincte) este de necunoscut. Cu toate acestea, paradigma noastră folosește un model politeist apropiat de dur, pe care membrii individuali sunt liberi să îl interpreteze într-un mod mai panteist dacă se simt atât de înclinați, atâta timp cât se simt confortabil participând la ritualuri care nu se bazează în mod specific pe ipoteze cosmico-panteiste. . Vom viza să avem ritualuri care să aibă sens atât într-un context dur politeist, cât și în context panteist (diferit de ritualuri precum „Încărcarea zeiței” Wiccan, care au sens doar într-un context panteist). Aceasta înseamnă că ritualurile noastre se vor baza în primul rând pe ipoteze politeiste, deoarece este mai ușor să adaptăm un model politeist apropiat de un punct de vedere panteist decât invers. În același timp, ritualurile noastre pot încorpora și câteva concepte panteiste care pot fi adaptate unei viziuni dur politeiste, de ex. ideea că Zeii se manifestă atât în ​​interiorul nostru, cât și în afara noastră. Ipotezele politeiste aproape dificile pe care se bazează paradigma noastră includ următoarele:

  • Îi considerăm pe Zei ca pe niște entități distincte, nu doar fațete ale Unului. Poate că la un nivel suprem toate sunt fațete ale Unului, dar numai în orice sens, și noi, oamenii, putem fi considerați fațete ale Unului. În toate scopurile practice, noi, oamenii, suntem entități distincte, la fel și zeii.
  • Zeii care se preocupă de treburile umane nu trebuie presupus a fi universali. Mulți dintre ei au format relații simbiotice cu anumite persoane și grupuri de oameni. Prin urmare, numai foarte rar este adecvat să se egalizeze zeități între un panteon și un alt panteon dintr-o cultură fără legătură. De exemplu, nu echivalăm automat Satan cu toți „zeii întunecați” din toate religiile antice. Nu respingem în totalitate ideea că un anumit zeu dintr-o cultură poate fi aceeași entitate ca un anumit zeu într-o altă cultură, dar credem în a fi, cel puțin, foarte precauți în ceea ce privește egalarea zeilor între culturi.
  • Zeii individuali au personalități cu mai multe fațete și nu sunt simple „arhetipuri” unidimensionale, „principii” sau forme platonice. În timp ce Zeii pot avea specialitățile lor în tărâmul uman, nu sunt simple personificări ale lucrurilor în care se specializează și nici nu sunt simple personificări ale vreunui „principiu” sau „esență” cosmic din spatele specialităților lor și nici nu sunt limitate la specialitățile lor. . Zeii înșiși (cum ar fi Satana / Azazel) pot avea mai multe nume. Numele multiple ale unui zeu individual pot fi considerate ca făcând referire la diferite fațete ale acelui zeu.
  • Unii zei nu se plac și uneori se ceartă. Ideea conflictelor între Zei este în mod obișnuit respinsă de panteistii politeiști moi, cum ar fi majoritatea wiccanilor, dar este obișnuită în multe religii antice politeiste și în mitologiile lor. Poate fi prea antropomorf să interpretăm astfel de mituri ca referindu-se la certuri literare. Dar nu vedem niciun motiv pentru a respinge ideea că unii zei sau forțe spirituale pot fi, într-un anumit sens, în contradicție cu alți zei sau forțe spirituale.

Dusmania dintre Satanl și zeul creștin patriarhal nu este un război cosmic etern între forțe sau principii cosmice, ci doar o ceartă între doi dintre mulți zei – deși între ceea ce pare în prezent a fi cei mai puternici dintre zeii în cauză cu treburile umane.

Nici Satan, nici zeul creștin patriarhal nu este Dumnezeul cosmic suprem. Este foarte puțin probabil ca Dumnezeul cosmic, dacă există unul, să aibă vreun fel de interes personal direct în treburile umane. Prin urmare, niciunul dintre zeii preocupați de treburile umane nu este probabil să fie Dumnezeul cosmic. 

Nu credem că Satan este un „Dumnezeu gelos”. Membrii individuali ai UI sunt liberi să venereze alte zeități sau demoni în plus față de cei din panteonul nostru și pot avea chiar o zeitate sau demon principal sau demon în afara panteonului nostru oficial, deși solicităm ca oamenii să se alăture doar UI dacă se simt atrași de Satan la un nivel profund și pot respecta atenția noastră principală asupra lui Satan. În mod similar, congregațiile UI pot îndeplini ocazional rituri care apelează la alte zeități sau demoni.

Multe nume și aspecte ale lui Satan

Deși îl vedem pe Satan ca fiind distinct de zeii altor panteoni antici, îl vedem și pe Satan ca pe o zeitate cu mai multe fațete, cu multe nume care pot fi văzute ca făcând referire la diferite aspecte.

Îl venerăm pe entitatea pe care creștinii o numesc în mod tradițional Satan, așa cum se vede prin propriile noastre filtre filozofice. Creștinii și musulmanii s-au referit în mod tradițional la această entitate cu multe nume. Prin urmare, este logic ca noi să folosim aceleași nume pentru a ne referi și la El – chiar dacă unele dintre aceleași nume ar fi putut fi folosite și pentru a se referi și la alte entități.

Unul dintre aceste nume este „Lucifer”. UI are mai mult de un „Lucifer” în panteon. Considerăm „Lucifer” ca un nume legitim al lui Satan, deoarece a fost folosit ca unul dintre numele Lui de aproape 2000 de ani. Folosim numele „Lucifer” (sau „Lucifer-Satan”) în ritual pentru a ne referi la un aspect al lui Satan. Dar, de asemenea, apelăm, separat, la o entitate distinctă pe care o numim „Lucifer-of-Sophia”, unul dintre cei cinci zei în creștere ai Occidentului modern.

Unii ocultiști și păgâni insistă că numele „Lucifer” se referă în mod corespunzător doar la o entitate distinctă de Satana. Răspunsul nostru este că nu există o corespondență unu-la-unu între nume și entite. O entitate nu numai că poate avea mai multe nume, dar mai multe entități pot avea același nume. De exemplu, „ha-satan” a fost folosit pentru a se referi la mai multe entități distincte. De asemenea, numele „Lucifer” – care a fost chiar folosit (în Biblia Vulgata Latină) pentru a se referi la Iisus Hristos. (Vezi articolul despre Lucifer din Enciclopedia Catolică.)

În ritual, folosim denumirile „Iblis”, „Lucifer”, „Belial” și „Șarpele cel vechi” ca nume ale aspectelor lui Satan și apelăm la aceste aspecte diferite ca modalitate de adresare a lui Satan în un mod echilibrat.

Cele 4 elemente

În ritualurile noastre, apelăm la patru aspecte ale lui Satan care sunt asociate cu cele patru direcții și cele patru elemente, după cum urmează:


Nume – Directie – Element
Șarpele antic (sau Leviathan) – Vest – Apa
Iblis –  Sud –  Foc
Lucifer-Azazel (sau doar „Lucifer”) – Est – Aer
Belial – Nord – Pamant



De asemenea, apelăm la „Cel Întunecat”, asociat cu direcția descendentă și chintesența, Sursa ascunsă a tuturor celorlalte aspecte ale lui Satan.

În concordanță cu viziunea noastră despre Satan ca entitate bazată aici pe planeta Pământ, vedem „Patru Elemente” nu ca esențe cosmice, ci ca esențiale ale vieții aici pe planeta Pământ. Există o mulțime de alte planete care nu au apă lichidă sau care sunt prea reci pentru a avea ceva asemănător focului sau care nu au prea multă atmosferă sau care nu au sol asemănător Pământului. Ideea că „Cele patru elemente” sunt esențe cosmice se bazează pe noțiuni depășite, pre-științifice despre chimie. Anticii credeau, în mod greșit, că „cele patru elemente” erau elemente în sens chimic, adică totul din lumea fizică era făcut din aceste patru lucruri. Este adevărat că toată viața (cel puțin aici pe planeta Pământ) este formată din aceste patru lucruri, dar pur și simplu nu este adevărat în materie în general.

Desigur, „Cele patru elemente” au și semnificații simbolice, precum și semnificațiile lor fizice și literale. Dar, în opinia noastră, chiar și semnificațiile simbolice ale celor patru elemente sunt relevante în primul rând pentru viața de aici pe Pământ. La fel ca majoritatea ocultiștilor occidentali, vedem cele patru elemente ca având semnificații simbolice, cum ar fi următoarele, cu răsucirea adăugată că Satan ne încurajează să fim fideli cu noi înșine în toate aceste fațete ale vieții și să le explorăm laturile ascunse și interzise cultural:

Apa: emoții, perspective intuitive, mintea subconștientă, vise, ghicire, dezvoltare psihică, tranziții spirituale (de exemplu, inițiere).
Foc: voință, pasiune, entuziasm, curaj, schimbare rapidă, distrugere, întinerire, poftă.
Aer: gând, motiv, cunoștințe, informații, comunicare, prietenie, călătorii.
Pământ: practic, stabilitate, forță, muncă fizică, bogăție.


Rețineți că majoritatea acestor semnificații au legătură cu preocupări specific umane, care din nou sunt bazate pe Pământ, nu cosmice. Deși ar putea exista unele forme de viață asemănătoare oamenilor în altă parte a universului, nu știm acest lucru cu siguranță. În orice caz, și ele cu siguranță nu există peste tot.

Unii ocultiști, într-o încercare de a păstra vechea viziune a „Patru Elemente” ca esențe cosmice, și-au întins semnificațiile fizice literal pentru a se referi la cele trei stări ale materiei (solid = Pământ, lichid = Apă, gaz = Aer) plus toate energie (Foc). Dar, în opinia noastră, este o întindere destul de mare. Într-un ritual, chiar și panteistul cel mai dogmatic monist nu ar folosi niciodată uleiul ca înlocuitor al apei, chiar dacă și uleiul este un lichid. În plus, chiar și în sens fizic generalizat, „Patru Elemente” nu sunt chiar cosmice. Există o mulțime de spațiu vast care nu conține materie solidă sau lichidă deloc și cu greu gaz sau energie și există o mulțime de planete și asteroizi fără lichide și cu puțină sau deloc atmosferă.

Dar, în sensul lor cel mai literal, fizic, cele patru elemente sunt cu siguranță esențiale vieții aici pe planeta Pământ, care – cel puțin în formele sale mai avansate – nu poate exista fără apă, aer, sol fertil și focurile Soarelui și respirație celulară.

Epistemologia noastră spirituală

Marea majoritate a sataniștilor respinge teologia creștină. Prin urmare, aproape toți sataniștii teiști susțin credințe despre Satana care, într-un fel sau altul, sunt diferite de viziunea creștină despre Satan.

Dacă nu acceptați teologia creștină, cum decideți cine / ce este Satan? Diferiti sataniști nu numai că au credințe diferite despre Satan, dar au și metode diferite de a ajunge la aceste credințe.

Abordarea noastră începe examinând tendințele religioase și culturale ale culturii și epocii noastre. Vedem tendințele religioase și culturale ca o manifestare a zeilor preocupați de afacerile umane și vedem tendințele actuale – nu orice cultură antică – ca fiind cel mai important indicator al modului în care zeii interacționează cu oamenii în acest moment. Considerăm că studiul culturilor antice este util, dar numai ca un mijloc de a câștiga perspectivă asupra lumii actuale. Rădăcinile noastre sunt în prezent, nu în trecut.

În același timp, nu credem în a face generalizări universale bazate pe propria noastră cultură și epocă. O privire cinstită asupra marii varietăți de religii la nivel mondial, antice și moderne, pare să indice că relația dintre oameni și zei a variat foarte mult de la o epocă la alta și de la o cultură la alta. Au existat câteva teme comune, dar și o mulțime de varietate.

Deoarece creștinismul este cea mai populară religie din lume în epoca noastră și pentru că unul dintre concurenții cu creștere rapidă a creștinismului este o altă religie abrahamică (islamul), este logic pentru noi să acordăm mai multă greutate Bibliei creștine decât altor mitologii antice. Cu toate acestea, pretențiile universale / eterne ale creștinismului sunt incompatibile cu abordarea noastră fundamental temporală, relativistă și politeistă. Mai mult, există o mulțime de motive istorice, științifice și filozofice bune pentru a nu crede adevărul literal al multor afirmații ale Bibliei. Prin urmare, nu acceptăm mitologia creștină ca adevăr literal, ci o interpretăm în mod simbolic, în moduri aici și acum compatibile cu politeismul. (A se vedea principiul aici și acum în teologie.)

În lumea de astăzi, cele mai vibrante forme ale religiilor abrahamice sunt aproape toate asociate cu idei despre moralitate pe care noi și mulți alți oameni din vestul modern le considerăm învechite și opresive. Prin urmare, în cearta dintre Yahweh-P și Satan, pare firesc să fim alături de Satan. (Vezi Satana și „răul” din creștinism (și satanism) pe pagina lui Satanism teist al lui Diane Vera.)

În același timp, aici, în Occidentul modern, apare și o nouă ordine culturală unică, nouă care ne place mult mai bine decât ordinea abrahamică tradițională și ale cărei trăsături cele mai importante sunt asociate cu ceea ce numim zeii în creștere ai vestul modern. Cu singura excepție a lui Prometeu, toți zeii în creștere sunt acum venerați de un număr mare și rapid de oameni. Toți zeii în creștere au fost puternic asociați cu Satana de mulți creștini, o asociație respinsă de majoritatea credincioșilor acestor zei. Mulți închinători ai lui Ishtar și Pan, în special, vor spune că „nici măcar nu cred în” nici zeul abrahamic, nici Satan.

Dar, pentru noi, având în vedere abordarea noastră aici-și-acum a teologiei politeiste, nu are sens să ne credem în totalitate în zeii a două dintre cele mai proeminente religii ale lumii, deși are sens să ne credem universalitatea zeului abrahamic. Mai mult, există mulți oameni – inclusiv eu – care au avut experiențe spirituale profunde și pozitive care implică Satan, la fel cum există și o mulțime de oameni care au avut experiențe spirituale profunde și pozitive care implică alte zeități.